Naukowo potwierdzono, że owoc derenia oraz powstałe z niego produkty mają bardzo prozdrowotne działanie. Zalecany jest jako środek przeciwbakteryjny, przeciwkrwotoczny, obniżający gorączkę, wzmacniający odporność.
Spożywanie owoców derenia oraz jego przetworów wskazane jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, otyłość i choroby serca.
Szerokie spektrum działania derenia związane jest z zawartymi w owocach biologicznie aktywnymi składnikami. Większość owoców zawiera tylko jedną grupę związków aktywnych, natomiast owoc derenia, jako jeden z nielicznych, zawiera dwie grupy składników aktywnych: polifenole, które działają przeciwutleniająco oraz irydoidy (między innymi kwas loganowy), które działają przeciwzapalnie.
To wciąż niedoceniany w Polsce i całej Europie owoc, chociaż przed wojną był bardzo popularny. Niestety po wojnie pałace i dwory z przyległymi sadami dereniowymi były zniszczone, co spowodowało, że dereń zniknął.
Dereń jest bogaty w witaminę C – może zawierać nawet do pięciu razy więcej tej witaminy niż cytryna! Bogaty jest również w potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami. Czerwone odmiany derenia zawierają dużo antocyjanów, które z kolei działają przeciwzapalnie, a ponadto regulują wydzielanie insuliny.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu razem z Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu, Uniwersytetem Rzeszowskim i Arboretum w Bolestraszycach mają trzy patenty dotyczące właściwości biologicznych związków aktywnych derenia. Jeden z nich wskazuje na korzystne działanie ekstraktu z derenia (w postaci kropel do oczu) w okulistyce. Krople obniżają ciśnienie gałki ocznej i poprawiają w niej mikrokrążenie. Takie korzystne działanie może znaleźć zastosowanie m.in. w leczeniu jaskry. Obecnie trwają nowe badania na osobach regularnie spożywających produkty z derenia, w których wykorzystywany jest m.in. nasz przecier.
Z owoców derenia można robić produkty na słodko, na słono, produkty dla dzieci (soki, lizaki) i dla dorosłych (nalewki).
Różne odmiany można stosować do różnego przetwórstwa, nawet owoce niedojrzałe (jako oliwki marynowane).
Owoce derenia mają cierpko-kwaśny smak, zawdzięczają go kwasowi jabłkowemu i kwasowi chinowemu.
Dzięki temu, że są różne odmiany owoców, dereń można zbierać przez dłuższy okres zbiorczy. Owoce derenia są większe i mniejsze. Te drobniejsze zawierają więcej związków aktywnych .
Nieustannie rozszerzamy nasz asortyment o nowe produkty z derenia oraz o inne prozdrowotne owoce i zioła. Zapraszamy do odwiedzenia naszej oficjalnej strony na FB.