Książka o właściwościach derenia

Związki aktywne owoców derenia dr hab. inż. A. KUCHARSKA, prof. nadzw. UPWr, Wrocław 2012.

W ostatnich latach wielu autorów prac badawczych zaczęło zwracać szczególną uwagę na owoce derenia, opisując ich walory, nie tylko smakowe i jakościowe ale i prozdrowotne. Najbardziej aktywne związki biologiczne: Antocyjany – są cennymi związkami aktywnymi biologicznie. Wykazują działanie przeciwnowotworowe (Thomasset i wsp. 2009) przeciwutleniające (Selram, Nair 2002), skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmach żywych (Wang i wsp. 1989) wpływają na obniżenie masy ciała (Proir i wsp. 2008). Flawonole – podobnie jak antocyjany, wykazują aktywność biologiczną. Mają one między innymi zdolność modulowania aktywności niektórych enzymów, dzięki czemu ograniczają lub zapobiegają rozwojowi wielu chorób (Saraf i wsp.2007). Za cierpko-kwaśny smak owoców derenia odpowiedzialne są kwasy organiczne, takie jak kwas jabłkowy (2,7%) i chinowy (1%) (Dolezal i wsp. 2001).

Cały tekst dostępny jest na stronie Dolnośląskiej Biblioteki Cyfrowej, kliknij tutaj.

Poprzedni wpisPatenty na produkty z dereniaProdukty z derenia w aranżacji 2Następny wpis "Odmładza, odchudza, pomaga w anemii."Dereń

Ostatnie wpisy

  • „Odmładza, odchudza, pomaga w anemii.”
  • Książka o właściwościach derenia
  • Patenty na produkty z derenia

Kategorie wpisów

  • Aktualności
  • Post
  • Przepisy kulinarne

Ostatnie wpisy

  • „Odmładza, odchudza, pomaga w anemii.”
  • Książka o właściwościach derenia
  • Patenty na produkty z derenia

Kategorie

  • Aktualności
  • Post
  • Przepisy kulinarne